Риболов с Странджа, близо до вила Качул - Тодорови
Риболов
Ако сте любител на риболова, то река Велека наистина има какво да Ви предложи. Тя е една от най-чистите реки в България, а по нейното протежение през местността Качул можете да се наслададите на прохладните места, дълбоки вирове и богат улов. Срещат се следните видове: уклей, блескавец, платика, каракуда, речен кефал, див шаран /включен в Червената книга/, лин, бял амур, морунаш...
лов с Странджа, близо до вила Качул - Тодорови
Лов
Ловците със сигурност ще останат доволни от времето, което ще прекарат в странджанската гора. Тук могат да срещнат благороден елен, сърна, дива свиня, горски бекас, които са с повишени качества
плаж на Велека, Странджа, близо до вила Качул - Тодорови
Плаж край реката
Мечтали ли сте някога за това невероятно преживяване - плаж край реката. Широка разстлана река, прохладна вода, пясъчен бряг, където можете както да се препичате на слънце, така и да се наслаждавате на спокойствието, легнали под сянката на близките дървета...Това би бил истински подарък за Вас и за Вашето семейство!
разходка,излет в Странджа, близо до вила Качул - Тодорови
На излет в Странджа
В близост до вила "Качул - Тодорови" минават или започват няколко горски еко пътеки, които могат да бъдат Ваша отправна точка за излет или просто разходка из Странджа. Прохладната гора,чистият въздух и уханието на билки и цветя ще Ви заредят с енергия и положителни емоции, а ако носите със себе си и фотоапарат, несъмнено тук ще направите една от най-богатите си фотоколекции. Теренът е лек и изключително приятен.
Параклиси и забележителности
Голямата аязма, Странджа, близо до вила Качул - Тодорови
Голямата аязма
Намира се във Влахов дол, приток на р.Велека. На левия бряг на дола са разположени одърчетата на петте нестинарски села в Странджа - Българи, Кости, Граматиково, Кондолово и Сливарово. Нестинарският празник се чества в с.Българи винаги на 3 юни, по стар стил. Жителите на петте села тръгват на нестинарско шествие към Голямата аязма в неделята преди празника на Св. Св. Константин и Елена. Начело на всяко шествие са иконите на светците, а поклонниците вървят под съпровода на гайда и тъпан. Поднасят жертвени дарове и извършат ритуала “смиване” с аязменска вода. Вярват, че на този ден тя е най-лековита и че точно в този ден се “отварят” всички аязми в Странджа. Пристигайки на самото място, хората от всяко село се отправят към своето одърче, поставят иконите на полицата и ги целуват. Пред тях поднасят даровете – пари, кърпи, обредни хлябове. Всеки налива вода от аязмата. Пълните съдове се подреждат до иконата и в тях се поставя босилек. Водата и босилекът се носят вкъщи “за здраве”. След като жертвеният курбан се раздаде, започват хорa. Странджанци вярват, че хорището при Голямата аязма е свещено за влизане в огън, защото там са играли първите нестинари.
Индипасха
Индипасха
Дълбоко в сърцето на магичната Странджа се намира едно от най-тайнствените и мистични места – Индипасха. Скрито сред гъсти гори, древното тракийско оброчище е съществувало от векове и само посветените знаели как да го открият. Тракийските жреци си проправяли път сред непроходимата гора, за да извършват жертвоприношения и да гадаят бъдещето. Слизайки до свещената Индипасха те славели бог Слънце и Земята-майка.
Минали векове и пътя до оброчището бил забравен. Гъстите странджански гори скрили светилището от хората и никой не знаел къде се е намирало. То било открито отново от един бивол. Според легендата един селянин имал бивол, който ослепял. Дожаляло му на човека да го убие и го пуснал на свобода. След три дни животното се върнало оздравяло в къщата на стопанина си. Прибрал го зарадван човека, но забелязал, че понякога волът изчезва и после се прибира. Станало му интересно, проследил го и така открил извор, от който бликала жива вода.
Индипасха се намира в дълбоко врязания каньон на Аязмовската река. Мястото е мистично и уникално, а от гледката секва дъха. И през най-светлата част на деня тук цари полумрак, а тишината е неестествено плашеща.Усещането е неописуемо с думи и шокиращо. На това място се сблъскват езическото и християнското.
Пред смаяните погледи се разкрива коритото на почти изчезнала рекичка, а над нея са надвиснали две огромни скали, под които се е образувала малка ниша.От нея извира бистра и студена вода. Смята се,че водата е лековита и нейната сила е най-голяма една седмица след Великден. Оттам идва и името на местността, защото Индипасха означава пет дни след Пасха (Великден). Хората се лекуват с водата, за която вярват, че ще им донесе здраве или ще сбъдне съкровените им желания.
Точно през езерцето е скован малък дървен параклис, където се палят свещи за здраве.
Към Индипсха никой не може да остане равнодушен
Тракийско светилище Камъка
Тракийско светлище "Камъка"
Намира се в близост до м. Качул, в м. Каменска бърчина. Представлява комплекс от интересни скални образувания на редки за Странджа конгломератни скали, използван в древността от траките за светилище. Тук, върху самата скала, на много светло и високо място са издълбани т. нар. “соларни кръгове”. Те се свързват със слънчевия култ и бог Аполон. Именно по тази причина, светилища от този тип се разполагат на открити, целодневно огрявани от слънцето места. Археоастрономическите изследвания доказват, че 2 500 г. пр.Хр. на това място е наблюдаван изгрева на Бога Слънце в деня на лятното слънцестоене и са извършвани ритуали, важни за орфическата религиозно-философска система на древните траки.
Освен с кръговете, мястото впечатлява с откриващата се гледка и причудливите форми на околните скали. Една от тях има форма на гъба, затова е наречена “Каменна гъба”. В основата й има тесен процеп, “провирало”, за който се вярва, че успешно промушилият се през него човек ще бъде здрав през цялата година.